sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Sulavalinjaiset wc-istuimet

 //Kaupallinen yhteistyö Geberit / Ido //

Jokainen vessaa joskus pessyt tietää, kuinka ärsyttävä siitä muotoillusta wc-istuimen kyljestä on pyyhkiä pöljyä kun ne kertyvät niihin kaiken maailman koloihin. Tai itseä se ainakin on aina ärsyttänyt ja siksi aloin uuteen kotiin etsiä vessoja, joiden kyljen muoto olisi mahdollisimman suora. Samalla se pelkistetty muoto olisi vähän modernimman näköinen kuin tuo perinteisen mallinen pönttö, joka on näyttänyt samalta vuosikymmeniä. Tuon ongelman olisi ratkaissut myös seinälle kiinnitettävät wc-istuimet, mutta meillä ei budjetti niihin riittänyt. Niiden asennus vaatii vähän erilaiset ratkaisut kuin tavallinen istuin, joten siitä tulee aika reilusti lisäkustannuksia eikä se ainakaan meille tuonut niin paljon lisäarvoa, että oltaisiin maksettu niistä reilusti normaaleja istuimia enemmän.


En löytänyt markkinoilta kovinkaan monta mallia, jossa tuo jalka olisi suora ja toinen niistä merkeistä, jotka itse bongasin oli täysin tuntematon. Meille valikoitui siksi tämä IDO:n Glow 64 rimfree-mallina eli tässä ei myöskään ole sitä reunusta pöntön sisällä, jonka alle kertyisi pöpöjä ja jota on myös vaikeampi puhdistaa kuin tällaista rimfree-versiota. Siitä toisesta merkistä löysin jonkin verran keskustelua, että juurikin tuon rimfreen (mikä se on suomeksi!) takia vettä vähän pärskyy pönttöä vetäessä jos kansi jää auki. Tätä vähän pelkäsin myös tämän Idon pöntön kanssa, mutta toistaiseksi en kyllä ole huomannut, että vettä olisi pärskynyt muualle kuin pönttöön, vaikka tarkoituksella sitä vetelin kansi auki testimielessä. Lisäksi näissä on myös Smart-lasite, jonka pitäisi mainostekstien mukaan olla muutoinkin helpompi pitää puhtaana. Tuon toimintaperiaate alkoi itseä kiinnostaa sen verran, että kaivoin siitä tiedon Idon sivuilta ja siitä sanotaan näin:

IDO Smart -lasite sulkee keramiikassa esiintyvät mikroskooppisen pienet huokoset, joihin lika normaalisti tarttuisi. Pinnoite löytyy nyt standardina kaikista IDOn pesualtaista ja wc-istuimista. Smart -lasite tekee keramiikan pinnasta kestävän ja erittäin sileän, mikä vähentää lian lisäksi kalkkisaostumia. Näin ollen wc on entistä helpompi pitää puhtaana. 

 


Meillä on pöntöissä kova kansi soft close-toiminnolla eli kun kannen tiputtaa alas, se ei läpsähdä kamalalla vauhdilla kiinni vaan sulkeutuu pikkuhiljaa hitaasti alas ilman kolahdusta. Tuo kova kansi on sen verran painava, että se varmaan jymähtäisi melko kovasti ilman tuota toimintoa. Toki kansi laskeutuu omaan makuun vähän ärsyttävänkin hitaasti. Itse kun olen vähän tällainen nopeamman toiminnan tyyppi, niin ei jaksaisi odotella, että kansi laskeutu!


Muotoilultaan nämä Glow-sarjan pöntöt ovat minusta kauniita ja meilläkin on valitettavan usein pikkuvessan ovi auki, niin on kiva että sieltä näkyy edes kaunis pönttö. Tämä olikin näemmä Idon "design-malli". Lisänä tässä on myös Fresh wc-raikastintoiminto eli tuon huuhtelunapin saa avattua ja siellä on sellainen kolo, mihin voi tiputtaa raikastinpuikon. Kun wc huuhdellaan, annostelee raikastintoiminto ainetta huuhteluveteen, mistä se virtaa koko huuhtelumekanismin läpi ja paikat pysyvät puhtaana paremmin verrattuna siihen, että raikastin roikkuu yhdessä kohdassa pönttöä ja valuu siitä vain alaspäin. Pönttöjen mukana tuli paketillinen noita puikkoja ja ne eivät ole minusta erityisen raikkaan tuoksuisia, joten pitää ostaa seuraavaksi tuo sitrustuoksuinen. Raikastin päästää myös väriä veteen, joten värin katoamisesta tietää sitten vaihtaa uuden puikon tilalle. Plussana tässä tietysti on se, että raikastin ei näy pöntöstä mihinkään, mutta silti sen ominaisuudet pysyy, jos tykkää raikastimia käyttää. Ei tarvitse myöskään ronkkia sitä tyhjää raikastinkoteloa sieltä likaisesta pöntöstä pois. Yhden raikaistinpuikon luvataan kestävän noin 60-80 vetämistä.
Mielestäni tämän pöntön muotoilu istumismielessä on hieman tavallista pönttöä huonompi. Tai omalle takamukselle ei niin sopiva. Tuo pöntön etuosa on kapeampi ehkä kuin tavallisessa pöntössä ja tuntui hassulta. Sitten tajusin, että tässä pitää istua ehkä hieman taaempana kuin meidän edellisessä pöntössä ja sitten se tuntui taas mukavalta istua. Istuintuntuma on siis selkeästi erilainen. Ehkä näitäkin pitäisi koeistua kaupassa ennen ostopäätöstä, kuten sänkyjä! Mutta tuo olikin oikeastaan se ihan ainut miinuspuoli ja sekin ratkesi, kun tajusin istua vähän eri kohtaan. Muut perheenjäsenet eivät tästä ole sanoneet mitään, muttta ehkä itse tämän yhteistyön myötä ajattelin asioita liiankin analyyttisesti! Mutta loppukaneettina sanoisin, että jos nyt pitäisi valita pönttö niin valitsisin silti tämän enkä sitä halvempaa peruspönttöä. Tuo helppo puhdistus on niin ykkösjuttu tässä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti