Sivut

torstai 10. elokuuta 2023

Viiden päivän Norjan reissu ja kustannukset

Olen jo pari kesää haaveillut kesälomareissusta Norjaan ja vihdoin se tänä kesänä toteutui vähän yllättäen. Ei oltu sovittu mitään Norjan reissua, kunnes tuo mies tuli yksi päivä töistä kotiin ja ilmoitti, että hänellä olisi meille asuntoauto tiedossa, jos halutaan seuraavalla viikolla lähteä käymään Norjassa. Paniikilla siis kunnon Googletus, että mihin ehditään viidessä päivässä, mitä haluan nähdä ja mitä pakataan mukaan!

Tosiasiahan on, että viidestä päivästä kaksi menee täysin ajamiseen, joten perillä oloon jäi vain kolme kokonaista päivää. Tsekkasin reittiä Google mapsista ja päädyimme ajamaan Kilpisjärven kautta Lyngenin alueelle ja sieltä Senjan saarelle, jonka kiersimme ja tulimme Tromssan kautta sitten takaisin päin. Yritän ehtiä kirjoitella muutamasta paikasta vielä tarkemmat postaukset, mutta keskityn tässä postauksessa lähinnä yleiseen höpinään ja reissun kustannuksiin, koska ne tuntuivat Instan puolella kiinnostavan.

Yöpyminen

Yövyimme reissulla kerran tuolla maksuttomalla pysäköintialueella ja muutoin leirintäalueilla. Kumpikin sujui oikein hyvin ja leirintäalueiden hinta oli noin 40-50e sähkön kanssa yö kun meni meistä viidestä myös jotain henkilömaksuja. Kävimme tekemässä ruokaostokset jo Suomen puolella, jotta reissussa ei tarvinnut käyttää aikaa kaupassa käyntiin ja ruokien miettimiseen. Ruokia olikin sitten kätevä laittaa asuntoautossa esimerkiksi lauttajonossa odotellessa. Puskaparkkeja autolle löytyy hyvin Park4night-sovelluksesta ja sen avulla bongasimmekin ensimmäisen yöpaikkamme.

Ensimmäisen yön olimme Hattenin levähdyspaikalla, tästä pääset kartalle tallentamaan paikan. Tuo paikka oli tosi suosittu ja oli illalla jo autoja täynnä. Toki alue näytti vähän levittäytyvän alatasanteellekin ja sinnekin oli alkanut kerääntyä autoja. Paikalla oli todella siistit ilmaiset vessat ja mahdollisuus tyhjentää kemssa ja täyttää vesisäiliöt. Iso tie meni vieressä, mutta ei se ainakaan meitä haitannut. Paikalla oli myös pieni kahvio, mutta siihen en itse sen kummemmin tutustunut. Mies kävi ostamassa siitä aamukahvit. Tätä paikkaa suosittelen, jos muiden autojen tai vaunujen läsnäolo vieressä ei haittaa. Maisemat olivat myös huikeat!

Toinen yö oltiin Fjordbotn-nimisellä leirintäalueella Senjan saaren pohjoispäässä. Tuo alue oli pienehkö ja saatiin hyvä paikka ihan meren rannalta. Viereinen auto oli, kuinkas muutenkaan, suomalainen. Nähtiin varmaan enemmän suomalaisia kuin norjalaisia tuolla reissulla! Tällä leirintäalueella oli vain kaksi naisten suihkua, mikä aiheutti vähän jonoja ja seinällä luki lapussa, että illalla ei välttämättä tule enää lämmintä vettä. Meille vesi onneksi riitti ja lapsille oli sellainen ilmapomppujuttu leikkipaikalla. Ostettiin täältä pussi puita ja grillailtiin grillikodassa iltapalaksi makkaraa. Hyvin rauhallinen leirintäalue kaikkinensa. Vaikka alue oli rannan vieressä, ei veteen päässyt lasten harmitukseksi uimaan.

Fjordbotnin leirintäalueella

Senjalta mentiin lautalla yli Brensholmeniin ja ajettiin Tromssan kautta seuraavan yön leirintäpaikalle eli Svenby Tursenteriin. Tultiin tänne melko myöhään illalla, niin mies oli puhunut meille edullisen yön. Olikohan se joku reilu 30e. Tuokin oli ihan perushyvä leirintäalue ja siellä oli yllättäen myös paljon suomalaisia :D

 

 


Hassua oli se, että kun Suomen puolelta ylittää Norjan rajan, niin ei tarvitse ajaa kuin muutama kymmenen kilometriä ja maisevat ovat totaalisen eri näköiset mitä Suomen puolella! Tuntuu, että tuolla Norjan puolella oli koko ajan päällä sellainen vau-efekti, koska maisemat olivat niin hienoja ja erilaisia mitä meillä täällä Suomessa. Joka paikassa korkeita huippuja, joiden varsilta tuli alas monen kokoisia vesiputouksia.

Lautat

Menimme muistaakseni kolmella lautalla tuon muutaman päivän aikana aikaa säästääksemme. Lautoille kannattaa mennä hyvissä ajoin, ainakin niille suosituille kuten Senjalta lähtevälle/saapuvalle lautalle. Me menimme paikalle jo 2,5h ennen lautan lähtöä ja silti meitä ennen oli jo kymmenkunta autoa! Kun pääsimme lautalla Senjalta pois, vastapuolella oli varmaan 60 autoa odottelemassa lauttaa. En tiedä kerkesivätkö viimeisenä jonottavat edes illan viimeiseen lauttaan. Lautan maksua varten olisi voinut ladata jonkin sovelluksen, mutta ilmeisesti sen rekisteröinnissä kestäisi päivä tai pari. Meillä maksut hoitui niin, että ennen lauttaan ajoa työntekijä kiersi laitteen kanssa keräämässä autoilta maksut. Kun auto on ajettu lauttaan, lähdetään autosta yläkannelle tai sisätiloihin odottelemaan matkan ajaksi. Me kokkailtiin tosiaan tuossa pisimmällä odotuksella lounas jonottaessa, niin tuli käytettyä aika hyväksi.

Tietulleja meidän reitille ei ilmeisesti osunut, koska niistä ilmoitetaan kuulemma todella selkeillä kylteillä hintoineen. Niidenkään maksamista ei kannata murehtia, sillä kamerat kuvaavat rekkarit ja lasku tulee joskus kotia. Kuulin eräältä suomalaiselta sellaisen faktan, että Norjassa perustetaan tietulli tietylle pätkälle vain siksi aikaa, että se saadaan kunnostettua ja sitten tulli puretaan. Eli ei tavallaan kerätä ylimääräistä rahaa vaan vain sen verran, mitä sillä hetkellä tarvitaan. Tuo voisi olla Suomessakin ihan toimiva, jos sillä saisi tiet pysymään vähän paremmassa kunnossa. Tosin täällä ne tullimaksut jäisi kuitenkin lopun elämän ajaksi siihen tiettyyn kohtaan, mihin ne kerran on laitettu...Kustannukset

Nyt päästäänkin sitten monen mielestä mielenkiintoisimpaa osioon, eli reissun hintaan. Keräsin kulut reissulta, että saimme tasattua niitä miehen kanssa, niin ajattelin jakaa niitä tännekin, että sinne matkaa suunnittelevien on helpompi hahmottaa, että mitä reissu voisi maksaa.

Jaoittelin karkeasti ryhmiin erilaiset kulut ja laskin tähän ns. pakolliset kulut. En sitä, että jos ostettiin vaikka Tromsson Normalista lapsille jotain, koska ne voi hyvin jättää omasta budjetista pois. Noihin ylimääräisiin kuluihin meni varmaan joku reilu 50e sisältäen parit jätskit ja tosiaan ne Normalin ostokset!

Ruoka: Yhteensä n.160e

Sisältää 116e Suomessa ruokakauppaan, lisäksi mennessä Ikealla 7.14e hodarit tarjouksesta pullineen sekä takaisin tullessa ABC:lla ruoka kaikille 36e. Tarjouksessa lasten ruuat olivat puoleen hintaan. Tämä osuus oli siis kohtuullisen edullinen viiden päivän ruuiksi. En kylläkään laskenut tähän menomatkan Candy worldin karkkeja :D

Bensa: 474e. Tämä oli selkeästi yksi isoimmista kulueristä, koska iso auto kuluttaa paljon. Dieselin hinta Norjassa ei ollut kovinkaan paljon Suomea kalliimpaa kuitenkaan. Pyöri siellä kahdensadan kruunun paikkeilla vähän paikasta riippuen. 

Asuntoauto: vuokraus 650e

Yöpyminen leirintäalueilla: 70e

Lauttamatkat: Senja-Brensholmen 23,10e, Breidvik - Svensby 23,87e, Yykeänmuotka - Olderdalen 32,2e yhteensä 79,17e

Parkkimaksut: Tromssa 5e ja Blåvatnet 17e

Yhteensä pyöristettynä noin 1500e viideltä päivältä. Tästä olisi voinut säästää lauttamaksut ( tosin sitten bensaa olisi mennyt enemmän), Blåvatnetin parkkimaksun jos olisi saanut auton tien varteen parkkiin (ei tiedetty, että maksu on noin jäätävä. Jos oltaisi tiedetty, oltaisi tultu yöpymään parkkikselle tuolla melkein samalla hintaa. Lisäksi myös leirintäalueista olisi voinut säästä. Jos lapsia ei olisi, todella halvalla pääsisi matkustamalla autossa niin, että takapenkit yöksi makuuasentoon ja patjat sinne, jolloin voisi ottaa hinnasta pois sekä asuntoauton vuokran, että leirintäaueet jos nukkuisi vain jossain puskaparkeissa. Eli onnistuu todella pienelläkin budjetilla!

Heräsikö jotain muuta kysyttävää reissusta tai sen kustannusksista?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti